Trygger strømforsyningen på de kaldeste vinterdagene

- Dette er en av Østlandets viktigste strømforbindelser og bidrar i stor grad til å trygge strømforsyningen til Stor-Oslo, spesielt på de kaldeste vinterdagene, sier konserndirektør i Statnett Elisabeth Vardheim. 

 

Det eldste anlegget er fra 1958, det året NRK startet regulære prøvesendinger med fjernsyn og Elvis Presley herjet på hitlistene. – Kablene har sørget for sikker strømforsyning i nesten 60 år men er modne for utskiftning, forklarer Vardheim. 

 

Det er fjernet 1200 tonn med eksisterende kabel som har gått til gjenvinning, hvorav 230 tonn kobber. Sju nye kabler erstatter de gamle og sørger for å sikre den fremtidige strømforsyningen til 2,5 millioner mennesker på Østlandet. 

 

- Vår viktigste jobb er å sikre en trygg og god strømforsyning slik at du slipper å tenke på om lyspæra lyser når du skrur på bryteren, at vannet er varmt når du tar en dusj eller om du får ladet mobilen din, sier Vardheim. 

 

Områder langs Oslofjorden blir mer tilgjengelig

- Samtidig som at vi sikrer strømforsyningen er det også viktig at vi minimerer inngrepene i naturen. Når arbeidene er ferdigstilt vil området se ut omtrent som i dag. De gamle stasjonene vil bli revet og tomtene fylt igjen slik at området langs fjorden blir mer tilgjengelig for allmennheten, avslutter Vardheim. 

 

Arbeidet med siste kabelforbindelse over Oslofjorden skal ferdigstilles sensommeren 2018.