Forbruket kan øke med 50 prosent

– I denne regionen har Statnett og de regionale nettselskapene reservert nettkapasitet til nytt strømforbruk som vil øke forbruket med 50 prosent sammenlignet med dagens forbruk. For ytterligere forbruksøkning er en viktig forutsetning at det bygges ut ny kraftproduksjon og at vi får økt kapasiteten inn til prisområde NO3, sier konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett.

Selv om det er lagt til rette for mye nytt forbruk er det fremdeles mange modne industriprosjekt som står i kø og venter på å få knytte seg til strømnettet.  

– At det foreligger flere planer for økt strømproduksjon er bra for det vil bidra til å at mer forbruk kan knyttes til nettet. Vi ser at det fortsatt er et stort potensial for ny kraftproduksjon i området, både effektutvidelser av eksisterende vannkraft, småkraft, vindkraft på land og fremtidig havvind, påpeker Løvås.

Siden første områdeplan for området ble laget i 2023 har det det blitt meldt inn flere planer om ny kraftproduksjon i området. Det dreier seg hovedsakelig om vindkraft under Høyanger og Ålfoten, effektoppgradering av eksisterende vannkraft, samt en hel del småkraftsaker.

God fremdrift for prosjektene som er i gang i området

Ny 420 kV kraftledning Aurland-Sogndal er under bygging og fremdriften går som planlagt mot idriftsettelse høsten 2025, mens stasjonen Aurland 1 er planlagt ferdigstilt i 2028. Siden forrige områdeplan har vi satt i drift en ny transformator i Moskog og i Ørskog. I Ørsta transformatorstasjon er planen å starte arbeidet med å installere en ny transformator høsten 2025.

I Indre Sogn er det gjennomført temperaturoppgradering på 300 kV-ledningene mellom Sogndal, Leirdøla og Fortun. Byggestart for Jamnene transformatorstasjon som skal erstatte Fortun planlegges sommeren 2025. Økt kapasitet på ledningen fra Sogndal, via Leirdøla til Fortun vil sammen med nye Jamnene stasjon legge til rette for tilknytning av økt strømproduksjon i området.

For å legge til rette for økt industriforbruk i Indre Sogn har Statnett i en konseptvalgutredning (KVU) anbefalt å bygge en ny 420 kV ledning fra Sogndal til Øvre Årdal og en ny 420 kV transformatorstasjon i Øvre Årdal. Statnett avventer en uttalelse fra Energidepartementet på konseptvalgutredningen og videre fremdrift er avhengig av forbruksplanene til Hydro.  

Utnytte dagens nett bedre

De regionale nettselskapene og Statnett jobber systematisk for å utnytte det nettet vi allerede har bedre.

- Å bygge nytt nett tar lang tid og har blitt dyrere. Det krever at vi gjør mer for å øke kapasiteten i et allerede godt utnyttet eksisterende nett og kraftsystem. Dette sikrer at vi effektivt kan koble til mer forbruk og produksjon raskere enn ved utbygging av nettet, sier Løvås.

Ved temperaturoppgradering, som innebærer at vi tillater en høyere linetemperatur, kan det overføres mer strøm. Dette er gjort på ledningen mellom Sogndal, Leirdøla og Fortun.

Ved å tilby tilknytning på vilkår kan kunder få raskere nettilknytning, og ved jevnlig oppfølging av kundene ser nettselskapene til at kundeprosjekter som stopper opp ikke blokkerer, men tilbys andre modne kunder.

Vil styrke nettkapasiteten inn til prisområde NO3

Statnett jobber for å styrke kraftoverføringen inn til prisområde NO3 som denne regionen er en del av. Ett av tiltakene er å oppgradere eksisterende ledning fra Sunndalsøra gjennom Gudbrandsdalen til Oslo fra 300 kV til 420 kV. På lenger sikt vil oppgradering av forbindelsen fra Namsos via Nedre Røssåga på Helgeland og mot Ajaure i Sverge øke kraftoverføringen inn til NO3.

Selv om Sogn og Fjordane er et område med kraftoverskudd, er NO3 totalt sett et underskuddsområde som er avhengig av kraft fra andre tilgrensende områder i Norge og Sverige. Økt produksjon, både i form av effekt og energi, vil være positivt for kraftbalansen, og på sikt muliggjøre økt tilknytning av forbruk.

Behov for ytterligere utredning for å vurdere behov for nye Grov stasjon

Grov transformatorstasjon kan være et aktuelt tiltak for å legge til rette for økt forbruksvekst mellom Ålfoten og Moskog.

– For å slå fast om Grov stasjon er et riktig ledd i den regionale nettutviklingen i området vil Statnett sammen med Linja og BKK vurdere om det er samfunnsøkonomisk rasjonelt, sammenlignet med alternative nettløsninger, gitt forbruksvekst og produksjonsplaner regionalt, sier Løvås.