Statnett ser behov for økt kraftproduksjon og økt nettkapasitet inn til NO3 i møte med forbruksplanene

- Med de store forbruksplanene som foreligger, både i prisområde NO3 og Helgeland, forventer vi at effekt- og energiunderskuddet vil øke i denne regionen. Derfor planlegger vi å øke kapasiteten inn til området gjennom å oppgradere dagens forbindelse fra Sunndalsøra via Gudbrandsdalen ned til Oslo, og fra Namsos via Helgeland og videre til Sverige. Det er også behov for ny strømproduksjon, sier Christian Færø konserndirektør i Statnett.

I områdeplan Midt fremkommer det behov for økt strømproduksjon i form av energi og effekt. Det er planer om effektutvidelse i Aura vannkraftverk, økt vindkraftproduksjon på Stokkfjellet og Ytre Vikna/Rørvik, og solkraftproduksjon i området. Produksjonsplanene er i sum mindre enn forbruksplanene, og det er derfor behov for ytterligere kraftproduksjon for å forsyne etterspørselen.

Fordeling av nettkapasitet til nytt forbruk

Av forbruksplanene som har mottatt reservasjon for nettkapasitet modnes de fleste sakene i henhold til plan, og omtrent 50 MW reservert kapasitet er trukket tilbake. Veksten i vanlig forbruk har vært noe lavere enn tidligere antatt, og derfor er det besluttet å nedjustere volumet som er satt av til vanlig forbruk. Det er derfor frigjort nettkapasitet på 250 MW som kan reserveres til nye kunder som står kapasitetskøen i NO3.

- Statnett samarbeider med de regionale nettselskapene om å gjøre nødvendige avklaringer for å kunne reservere denne kapasiteten til modne kunder som står i kø, sier Færø. 

God fremdrift på igangsatte prosjekter i Trøndelag

Statnett er godt i gang med bygging av ny stasjon i Orkdal og installasjon av en ekstra transformator i Snilldal. I dagens stasjon på Stjørdal (Eidum) er det satt inn en ny transformator med større kapasitet for å legge til rette for økt forbruk. Arbeidet med å bygge en ny forbindelse som skal erstatte dagens ledning mellom Surna og Viklandet er startet opp. Å knytte forbindelsen nord og sør for Trondheimsfjorden sammen mellom Åfjord og Snilldal kommer senere enn planlagt som følge av manglende tillatelser fra myndighetene.

Det er flere stasjoner som skal fornyes for å dekke det økende behovet for strøm inn til Trondheim og Stjørdal, det innebærer planlegging av nye 420 kV transformatorstasjoner i Trondheim og Stjørdal, i tillegg til utvidelse av eksisterende stasjon i Klæbu. 

Ny Hårstad stasjon i Sunndal og ny forbindelse mellom Isfjorden og Fannefjorden

Av nyoppstartede prosjekter på Nordmøre planlegger vi å etablere Hårstad stasjon som skal erstatte dagens stasjon i Aura. Denne stasjonen er viktig for regional utvikling og videre oppgraderingen mot Oslo gjennom Gudbrandsdalen. På Nordmøre og i Romsdal planlegges det for å etablere transformering i Surna stasjon, samt etablering av en ny forbindelse mellom Isfjorden og Fannefjorden med henholdsvis ny koblings- og transformatorstasjon. Dette styrker forsyningssikkerheten og muliggjør økt forbruk i Romsdal og på Nordmøre.

Alle som har søkt om tilknytning på Romsdalshalvøya, har fått reservert nettkapasitet i eksisterende nett. I dag er det ingen andre modne forbruksplaner i dette området. Som følge av disse endringene ser vi ikke lenger behov for en ny forbindelse mellom Fannefjorden og Fræna. Forbruksplanene på Tjeldbergodden er også betydelig nedjustert. Derfor er ikke en ny forbindelse mellom Snilldal og Tjeldbergodden en del av det fremtidige målnettet.

– En viktig del av arbeidet med områdeplanen er å oppdatere behov slik at vi starter rett prosjekt til rett tid. Når behovet faller bort må vi også endre våre planer, sier Færø.

Ytterligere behov, usikkerhet og mulige fremtidige tiltak

Statnett er relativt trygge på at forbruket i Norge vil øke. Den langsiktige utviklingen er likevel usikker. Det er samtidig tydelig at det er behov for mer kraftproduksjon dersom forbruket skal kunne vokse mye.

- Usikkerheten er knyttet til hvilke aktører som går videre med sine forbruksplaner, hvor omfattende planene faktisk blir og hvilket tidspunkt de realiseres. Det kan derfor ikke utelukkes at det blir behov for nye forbindelser ut over det vi planlegger, eller at tiltak vi planlegger utsettes eller at det ikke lenger er behov for tiltaket, avslutter Færø.