Er du på jakt etter en rask introduksjon til tilknytning og prosessen, anbefaler vi at du leser artikkelen tilknytningsplikt og introduksjon til tilknytningsprosessen. 

Kontakt alltid ditt lokale nettselskap først

Prosessen med å få knyttet seg til strømnettet starter alltid med å kontakte det lokale nettselskapet. Det er der de fleste bedrifter har sitt kundeforhold og det er med tilknyttet nettselskap nettavtale inngås. Finn ditt nettselskap ved å bruke NVEs kart over nettselskaper. 

Hvis det søkes om kapasitet fra 5 MW med energibruk fra 20 GWh/år, må nettselskapet ta det videre med Statnett for å vurdere om det er plass i transmisjonsnettet. 

Nettkapasitet til vanlig forbruk 

Nettselskapet fyller ut et henvendelsesskjema for nettselskap på vegne av kunden og sender det til Statnett på e-post. Statnett har utviklet en digital løsning der nettselskap kan fylle ut saker i en webløsning uten oversendelse av skjema. Kontakt din kunde og tilknytningsansvarlig for lenke til webløsningen.  

Dersom prosjektet er mindre enn 5 MW og 20 GWh (såkalt vanlig forbruk), trenger ikke nettselskapet å avklare kapasitet med Statnett med mindre annet er avtalt.  

Hovedregelen i tilknytningsprosessen er først-til-mølla prinsippet, men nettselskapene har anledning til å holde av kapasitet til kunder som går innunder definisjonen vanlig forbruk.  

Hvis prosjektet er veldig stort (mer enn om lag 300 MW), kan det være aktuelt å knyttes direkte til transmisjonsnettet. Dette avgjør det lokale nettselskapet og Statnett sammen. Da vil Statnett overta kundekontakten, og du blir direktekunde hos oss.   

En eksisterende kunde som ber om økt avtalt effekt slik at samlet avtalt effekt vil overstige 5 MW og/eller 20 GWh/år er ikke å anse som næring med begrenset effektuttak og kommer derfor ikke innenfor unntaksbestemmelsen for vanlig forbruk. Begrensningen på energiforbruk opp mot 20GWh/år innebærer at effektgrensen i praksis er 5 MW for normale forbrukere, mens grensen blir ca. 2,5 MW for kunder som bruker kraft døgnet rundt hele året.   

Avklaring av forbruk i tilknytningspunktet

Sum av forbruk i flere tilknytningspunkt hos samme selskap (f.eks alle ladestasjoner til en ladeoperatør) er ikke avgjørende for om den enkelte henvendelse er vanlig forbruk eller ikke. Hvert enkelt tilknytningspunkt er å anse som separat næringsvirksomhet.  

Et unntak er der samme selskap har flere tilknytningspunkt på tomt med samme gårds- og bruksnummer. I et slikt tilfelle vil ikke hver av tilknytningspunktene anses som separat næringsvirksomhet.  

Modenhetsvurderinger – hvor nært er prosjektet å være klart for tilknytning til strømnettet?  

I løpet av tilknytningsprosessen gjøres det modenhetsvurderinger. Er du kunde hos et nettselskap, er det nettselskapet som gjør modenhetsvurderingen. Er prosjektet 100 MW eller større gjør nettselskapet og Statnett en felles modenhetsvurdering. For direktekunder er det Statnett som gjør vurderingen. 

Modenhetsvurdering vil si at vi vurderer om prosjektet er modent nok, før vi går videre til neste steg i prosessen. Kravet til modenhet øker for hvert steg.  

Modenheten vurderer vi ut fra objektive kriterier som du finner i  evalueringsskjema for modenhet.    

Er det ledig kapasitet? Statnett foretar en driftsmessig forsvarlig-vurdering  

Når effektbehovet og lokaliseringen til prosjektet er rimelig avklart, kan nettselskap eller direktekunde sende en forespørsel for å få en vurdering av om det er ledig kapasitet til å tilknytte prosjektet. For at vi skal gjennomføre vurderingen må prosjektet oppfylle gitte informasjonskrav som er beskrevet i evalueringsskjema for modenhet. 

Statnett vil da vurdere om det er kapasitet i transmisjonsnettet til å tilby den kapasiteten prosjektet trenger. Det vil si at vi vurderer om det er mulig å knytte prosjektet til strømnettet uten at det går vesentlig ut over forsyningssikkerheten til andre kunder. Dette kaller vi en driftsmessig forsvarlig-vurdering.     

Slike forespørsler besvares som hovedregel på grunnlag av tidligere analyser og kjent informasjon.  

Statnetts svar på en driftsmessig forsvarlig-vurdering gir ingen rettigheter til eventuell ledig kapasitet i dagens eller planlagt nett. Statnett har altså ikke reservert kapasiteten med et DF-svar. Tidspunkt for forespørsel om kapasitet til Statnett er heller ikke bestemmende for kundens plass i "køen" for reservasjon av kapasitet.  

Utredning – hva må til for å muliggjøre tilknytning?  

Skulle det vise seg at det ikke er forsvarlig å knytte prosjektet til dagens strømnett, må det utredes for å finne ut av hva som skal til for å knytte prosjektet til.  

I hovedsak vurderer Statnett behovet for ny nettkapasitet gjennom områdeplaner eller større studier og konseptvalgutredninger. Hvis det er prosjektet til denne kunden som er utløsende for at vi vil utrede, må kunden være med på å betale for det.   

Nettselskap eller direktekunde må da sende en henvendelse til Statnett for at vi skal starte opp utredningen. For at vi skal gjennomføre utredningen må prosjektet oppfylle gitte informasjonskrav som er beskrevet i evalueringsskjema for modenhet.  

Les mer om hva det koster å bygge ut kapasitet i transmisjonsnettet.     

Tilknytning på vilkår 

Dersom det ikke er ledig kapasitet i nettet på ordinære vilkår, kan Statnett utrede muligheten for å gi tilknytning med særlige vilkår om utkobling eller begrensning i forbruk eller produksjon jf. NEM § 3-2 eller 3-3 

Inngåelse av slike avtaler om særlige vilkår er frivillig for alle parter å inngå, men muliggjør raskere tilknytning i tilfeller der det ikke er ledig kapasitet på ordinære vilkår.  

Fra tidspunktet kunden knyttes til vil da typisk kunden bli først frakoblet ved feilhendelser eller andre driftsforstyrrelser – og de siste til å bli gjeninnkoblet. Det gis ikke kompensasjon til kunden ved etter frakoblinger eller lastreduksjon etter inngåelse av slik avtale. Kunden må selv dekke kostnader til utstyr og utredning forbundet med avtalen.   

Du kan også bli tilknyttet med ytterligere særlige vilkår gjennom det lokale nettselskapet ditt.  

Bestilling av nettkapasitet og krav til reservasjon  

Når prosjektet er tilstrekkelig modent, kan kunden sende en bestilling av nettkapasitet til nettselskapet. Nettselskapet sender da bestillingen videre til Statnett for å få bekreftelse på at det er kapasitet i transmisjonsnettet. Hvis det er avklart at prosjektet skal ha direktetilknytning til transmisjonsnettet, sender kunden bestillingen direkte til Statnett.   

Datoen for oversendelse av moden bestilling av nettkapasitet til tilknyttet nettselskap avgjør hvor i køen prosjektet havner. Her er det førstemann til mølla-prinsippet som gjelder. 

Dersom kundens bestilling oppfyller krav til reservasjon, vil Statnett reservere kapasitet i transmisjonsnettet. Kundens prosjekt må oppfylle tre krav for at Statnett skal reservere kapasitet:  

  1. Det må være ledig kapasitet i dagens nett eller etter idriftsettelse av pågående prosjekter (planlagt nett). 
  2. Prosjektet må oppfylle krav til modenhet. For direktekunder er det Statnett som vurderer modenhet. Hvis du er kunde hos et nettselskap, er det nettselskapet som gjør modenhetsvurderingen unntatt for prosjekter større enn 100 MW. For disse prosjektene gjør nettselskapet og Statnett en felles modenhetsvurdering. Modenheten vurderer vi ut fra kriterier som du finner i evalueringsskjema for modenhet. 
  3. For tiltak som omfattes av regler om anleggsbidrag, jf kontrollforskriften §161, må kunden forplikte seg til å dekke hele eller deler av prosjektutviklingskostnadene fra prosjektoppstart (BP0) og fram til byggestart (BP3) jf kontrollforskriften §17-5. Ved byggestart (BP3) må kunden inngå avtale om anleggsbidrag. Statnett skal også fastsette og kreve inn et anleggsbidrag fra øvrige kunder som blir tilknyttet eller får økt kapasitet i nettanlegg som er anleggsbidragsfinansiert. Plikten gjelder i ti år fra tidspunktet som den første kunden som utløste investeringen ble tilknyttet eller fikk økt kapasitet.  

Kapasitetskø 

Dersom det er flere kunder som oppfyller krav til modenhet enn hva det er av ledig kapasitet i nettet, vil tidspunkt for kundens innsending av moden bestilling avgjøre hvilken plass i køen de ulike kundene får. Øvrige bestillinger fra kunder som oppfyller modenhetskrav blir satt i kapasitetskø i påvente av oppstart av nye relevante nettprosjekter. Plassen i kapasitetskøen bestemmes av tidspunkt for kundens innsending av bestilling.  

Kunder som er i kapasitetskø kan tilpasse en andel av sitt bestilte forbruk for å komme innenfor definisjon av vanlig forbruk (5 MW og 20 GWh). Dette vanlige forbruket kan tilknyttes uten avklaring med Statnett.  Så lenge totalbehovet er innenfor den tidligere bestilte kapasiteten i kapasitetskø, opprettholder kunden sin plass i køen for det aktuelle prosjektet.  

Vi ber om at nettselskapet informerer Statnett dersom en sluttkunde i kapasitetskø får tilknyttet en andel av sitt bestilte kapasitetsbehov som vanlig forbruk.  

Hvis kunden ikke ønsker å betale anleggsbidrag eller inngå avtale om dekning av prosjektutviklingskostnadene der dette er aktuelt, vil ikke kunden få tilknytning eller få reservert kapasitet. Kunden må da sende ny bestilling når kunden er klar for å inngå slike avtaler.  

Prosjektet må følge en forpliktende fremdriftsplan for å beholde reservasjonen.

Ved reservasjon av nettkapasitet, inngår nettselskap/direktekunden og Statnett en forpliktende fremdriftsplan. Hvert år må nettselskap en gang i året orientere Statnett om fremdriften til prosjektet. Nettselskap sender orientering til Statnett på e-post.

Blir sluttkundens prosjekt vesentlig forsinket fra fremdriftsplanen eller at prosjektet ikke blir realisert, har Statnett rett på å kansellere reservasjonen. Blir behovet for nettkapasitet redusert i prosjektet kan Statnett kansellere deler av reservasjonen. 

I vurderingen vil Statnett legge vekt på hvor langt et prosjekt er kommet, nettkapasiteten i aktuelt område og øvrige aktørers behov. Frem til byggestart kan reservasjonen alltid kanselleres dersom det er sannsynlig at prosjektets idriftsettelse vil bli minst to år forsinket. 

I stedet for å kansellere reservasjon, kan Statnett velge å sette vilkår for å opprettholde hele eller deler av reservasjonen. Slik vilkår kan for eksempel gjelder fremdrift eller tilknytning på vilkår. Før reservasjon delvis eller helt kanselleres eller at Statnett setter krav til vilkår må Statnett gi mulighet for at berørte aktører kan uttale seg før en avgjørelse besluttes. 

Signere nettavtale og tilknytning til nettet

Siste steg i tilknytningsprosessen er å signere en nettavtale med tilknyttende nettselskap, og nettselskapet orienterer Statnett om at kunden er tilknyttet. Direktekunder signerer nettavtale med Statnett.