Transporten var framme litt etter klokken ett i natt, natt til torsdag 11. oktober.

 

Siste etappe, fra Egersund til Bjerkreim sørget Statnett Transport for, med sin spesialbygde transportvogn. Over heiene mot Bjerkreim transformatorstasjon ble det brukt to trekkbiler for å trekke den tunge lasten. Med to trekkbiler foran, økte kjøretøyet til 132 jul, med en totalvekt på 478 tonn og total lengde på 85 meter.

 

-Takk til alle tålmodige trafikanter på veiene her i går. Landtransporten her gikk veldig bra, forteller prosjektleder Ove Lieng i Statnett Transport.

 

Transformatoren er produsert av Siemens (Koncar) i Zagreb i Kroatia. Derifra gikk turen først med tog til Bratislava i Slovakia, der den ble lastet over på lekter på elven Donau for videre transport til Schiedam ved Rotterdam i Nederland. Der ble transformatoren lastet over på Statnett Transports skip Elektron II, som tok den videre til Egersund. Lite vann i Donau gjorden reisen mer langvarig enn forventet, helt fra 2. august og til i natt.

 

-Jeg er veldig fornøyd med å ha den første transformatoren her i Bjerkreim, forteller Statnetts prosjektleder Even Vandbakk. –Det skal være to transformatorer her, og de skal gjøre om spenningsnivået fra 300 til 132 kilovolt. De er helt nødvendige for at strømmen som blir produsert i de vindmøllene som blir bygget her, kan komme ut til forbrukerne. I tillegg blir den viktig for å sikre strømforsyningen i området når Lyse Elnett bygger nye regionale nettanlegg her.

 

Den andre av de to transformatorene Statnett skal ha i Bjerkreim, er også underveis. Den skal etter planen komme fram til stasjonen mot slutten av oktober.