Med pedagogikk på planen
Knut peker på en opplæringsmodell som henger på veggen. Selv om det står at mottaker er "elev", forklarer han at modellen er ment for ansatte i Statnett. For flesteparten av kriteriene kan passe til både elever og ansatte, ifølge Sirdølen. Videre forteller han at han har jobbet mye i skoleverket og på elektroutdanningen ved to videregående skoler i Sør-Trøndelag.
I seksjonen hans er de tre ansatte, og alle har pedagogisk utdannelse. — Vi samarbeider med fagmiljøene i Statnett og utvikler kompetanse- og opplæringstiltak som blir etterspurt. Da lager vi et kursopplegg eller kompetansetiltak for de ansatte som skal lære noe eller utvikle seg. Vi er helt avhengige av fagmiljøene som kan faget sitt best, vi syr sammen et bra opplegg med de, forklarer den tidligere brannmannen.
Ingeniør, lærer og brannmann
Det er umulig å ikke nevne den varierte bakgrunnen til Knut. Grunnen til at han tok den pedagogiske utdanningen, var for å jobbe i skoleverket. Lite visste han at utdanningen skulle komme godt med senere før han skiftet avdeling i Statnett - fra den gamle regionsentralen og til nåværende stilling - som kompetanserådgiver. Her får han brukt sin pedagogiske kompetanse.
Han ser tilbake på deltidsjobben i brannvesenet som svært spennende. Han gikk rundt med alarm og hadde en utrykningstid på fire minutter. Dette innebar at han måtte slippe alt han hadde i hendene og være ferdig påkledd i uniform og på vei ut av brannstasjonen med blålys i løpet av fire minutter. — En gang pusset jeg tennene til barna på badet og alarmen gikk av. Da måtte jeg slippe alt jeg hadde i hendene og løpe ut døren, humrer han.
— Det er ganske brutalt fra å være i en hverdagsidyll til å prøve å redde livet til noen som er skadet, eller har prøvd å ta livet sitt. Det er svært krevende å ha denne jobben. Det er ikke alle som takler å komme først til et sted med hyling, blod og gørr. Enten så takler du det, eller så gjør du ikke det, oppsummerer Knut.
Glad for mobilitet
Han er selv blitt omorganisert i Statnett, men ser nødvendigvis ikke på det som negativt. Han omtaler seg selv som en "potet" med flere bruksområder enn bare ett. — En beholder betingelsene og mister ikke jobben. Jeg føler at jeg er blitt godt tatt vare på, forteller Agder-mannen.
— Det er fint i Statnett. Vi har stor frihet og fleksibilitet. I bedriften kan man jobbe med ulike arbeidsoppgaver og det er muligheter for intern jobbrotasjon. Arbeidsoppgavene er ikke det eneste som kan variere. Det er også mulighet for å flytte på seg geografisk, forklarer han.
Som om han ikke var allsidig nok og hadde nok kompetanse fra før, er han også svært ivrig i fagforbundet NITO (fagforening for ingeniører). Dette er en stor fagforening hvor han lærer mye om både lover, rettigheter og regler for arbeidstakere og arbeidsgivere. — Jeg anbefaler alle å gjøre litt forskjellige ting. Det er viktig å få en allsidig erfaring og det kan være svært interessant. En ser gjerne et større bilde og får et annet perspektiv.