Folkefesten er del av den offisielle markeringen av sjøkabelen Skagerrak 4 mellom Norge og Danmark, og ny kraftlinje mellom Kristiansand og Skien (Østre korridor). Markeringen starter med offisiell åpning av forbindelsene ved H.K.H. Kronprins Haakon klokka 12.00 i Tresse. H.K.H. Kronprins Frederik av Danmark deltar via storskjerm fra dansk side.


Klokka 17.30 drar så artister og programledere i gang show fra scenen på Tresse. Fysikeren og TV-personligheten Andreas Wahl er programleder og vil bidra med sitt vitenshow. I tillegg blir det konserter med Thom Hell og Samsaya, begge kjent fra TV2-suksessen Hver gang vi møtes.


- Vi er veldig glade for at vi kan invitere til en skikkelig markering for alle i Kristiansand og omegn. Dette er store og viktige prosjekter for Norges og Europas kraftforsyning som er blitt lagt merke til av dem som bor i nærheten. Når det nå står ferdig vil vi både vise hva vi har gjort og takke folk i regionen som har vært berørt av arbeidet for velvilligheten. Vi ønsker alle i området velkommen både til åpning ved Kronprins Haakon på dagtid og til folkefest på kvelden, sier kommunikasjonssjef i Statnett, Christer Gilje.


Hele dagen vil det være boder med aktiviteter, konkurranser og informasjon fra bl.a. Statnett, Agder Energi, Universitetet i Agder og Vitensenteret Sørlandet. Randesund Idrettslag og Aktiv Sør vil tilby mat og drikke til de besøkende.

 

Thom Hell har markert seg som en av Norges viktigste låtskrivere og produsenter, men er mest kjent som artist med sju albumutgivelser bak seg. I 2011 vant han Det store korslaget med Team Thom, og denne våren har han vært å se i TV2-programmet Hver gang vi møtes. Dette er første konsert i hjembyen etter hans deltagelse i programserien.

 

Samsaya er artist, låtskriver, et fyrverkeri av en live-artist og driver plateselskapet 3 millimeter. Nylig åpnet hun for britiske Lilly Allen på hennes omfattende USA-turne og fikk fantastiske kritikker. Nå er hun aktuell med sitt andre album, produsert av den internasjonalt anerkjente Fred Ball, som har jobbet med artister som Bernhoft og Kylie Minogue. ”Bombay Calling” slippes 13. april og singelen ”Beginning at the End” spilles for tida på NRK P3.

 

Andreas Wahl er fysiker og programleder, kjent fra bl.a. Folkeopplysningen, Barne-TV og Schrødingers katt på NRK. Han er en entusiastisk formidler av naturvitenskap og har reist Norge rundt med forstillingen "Universet på 42 minutter - et vitenshow". Under arrangementet på Tresse er han både programleder og ansvarlig for vitenshow.


Fakta om prosjektene


Skagerrak 4. Statnett og Energinet.dk har nylig ferdigstilt ny 700 MW sjøkabel mellom Norge og Danmark. Kabelen går mellom Kristiansand transformatorstasjon i Vest-Agder og Tjele transformatorstasjon ved Viborg på Jylland.


Østre korridor. Ledningen mellom Kristiansand og Bamble transformatorstasjoner er blitt bygget om til 420 kV. Videre er det bygget 38 km ny kraftledning fra Bamble til Rød transformatorstasjoner. I forbindelse med dette har Statnett bygget nye transformatorstasjoner i Froland, Bamble og Skien kommuner, og utvidet Kristiansand og Rød transformatorstasjon.

 

Via mellomlandsforbindelsene kan Norge importere vindkraft fra danske vindmøller når det blåser mye, og norsk vannkraft kan lyse opp danske hus når det er vindstille. Den nye forbindelsen til Danmark gir også Norge økte importmuligheter i tørre år. Et styrket innenlands nett med nye transformatoranlegg gir bedre forsyningssikkerhet for forbrukere og legger til rette for næringsutvikling.


Kontaktperson:

Christer Gilje

Kommunikasjonssjef, Statnett
Mobil: 95 23 71 28
E-post: christer.gilje@statnett.no