Kabel er lagt både til lands og til vanns og likeretteranlegg på norsk og dansk side er ferdige. Nå er det viktig testing av hele anlegget som gjenstår før den nye forbindelsen mellom Norge og Danmark kan settes i drift.

 

Først ble det nye anlegget på Kristiansand transformatorstasjon spenningsatt  før det samme ble gjort i Tjele på dansk side. Deretter ble det satt spenning på selve forbindelsen, og fredag 22. august gikk det strøm gjennom kabelen for første gang.

 

- Dette er et svært viktig steg i retning av ferdigstillelse, og veldig gledelig at det har gått så bra. Det har vært noen småting som viser at vi må gjøre justeringer, men dette er helt vanlig i denne fasen. Vi ligger dermed fortsatt an til å sette anlegget i drift innen 1. desember, slik planen er, sier prosjektleder Arve Strandem.

 

Tester blir nå gjennomført for alle viktige funksjoner. Testene av selve overføringen starter med lav effekt  som gradvis økes slik at det er klart at anlegget fungerer med full kapasitet på 700 MW.

Når testene er gjennomført og kabelen etter planen settes i drift 1. desember øker kapasiteten mellom Norge og Danmark med 700 MW fra dagens nivå på 1000 MW til 1700 MW samlet.