Mellom klokken åtte og ni i går morges ble det satt ny rekord for strømforbruk i løpet av en time i Norge. Den nye rekorden er på 24 180 MW, eller i overkant av 24 millioner kilowattimer.
 
Årsaken til det høye forbruket er at det er minusgrader over hele landet og spesielt kaldt på Sør- og Østlandet.  Forbruket har vært høyt i flere dager. Det vil fortsette å ligge høyt så lenge det er kaldt i været, sier konserndirektør i Statnett Øivind Rue. 
 
- Selv om vi har et høyt forbruk og en høy produksjon, medfører ikke dette problemer for leveranser til sluttbrukerne.  Vi har god magasinfylling, god tilgjengelighet på produksjon og ingen alvorlige feil i sentralnettet. Til sammen gir dette en stabil drift og stabile leveranser også på slike kalde dager,  sier Rue.
 
- Samtidig ser vi at forbruket er jevnt høyt når det er kaldt og vi ser at forbrukstoppene blir høyere for hvert år som går. Vi  må derfor forberede systemet på å takle enda høyere forbrukstopper i fremtiden. Derfor er det viktig at ledningsnettet over hele landet styrkes. Det er Statnett godt i gang med, sier Rue. 

 

Høy produksjon og normale priser 
Med god tilgang på vann i magasinene har produksjonen også vært høy. Den siste uken er det satt flere produksjonsrekorder. Onsdag 16. januar var det hele fem timer med produksjon over 26000 MWh. Rekorden var på 26167 MWh mellom kl. 16-17. 
 
Gjennomsnittsprisen for strøm lå i går på omtrent 40 øre pr. kWh, med mindre regionale forskjeller ifølge NordPool. Dette er helt normale strømpriser om vinteren.