Nye spilleregler for kraftbransjen og strømforbrukere

Foto: Morten Brakestad

Kraftsystemet

Internett, strømforsyning og teknologi smelter sammen. Strømforbruket og kraftproduksjonen vil endre karakter fundamentalt.

Flere mener strømmarkedet står overfor sin kanskje største transformasjon noensinne, kanskje til og med større enn dereguleringen tidlig på 1990-tallet.

 

– Når vi snakker om at fremtiden er elektrisk, betyr det blant annet at alle tenkelige ting drives av strøm samtidig som de er koblet til internett. Sammen med med endringer i klima og måten strøm produseres og konsumeres, representerer dette en virkelig ”game changer” for hele kraftbransjen, sier konserndirektør for IKT i Statnett, Peer Olav Østli.

 

Sammen med med endringer i klima og måten strøm produseres og konsumeres, representerer dette en virkelig ”game changer” for hele kraftbransjen, sier konserndirektør for IKT i Statnett, Peer Olav Østli

Statnetts jobb nummer én er å sørge for at alle som trenger elektrisitet i Norge, får det. Til enhver tid. Fordi strøm er ferskvare og i liten grad kan lagres, består Statnetts arbeid i å sørge for balanse mellom forbruk og produksjon - hele tiden.

 

En ny virkelighet

Denne balanseringen er komplisert nok i dag med nær tre millioner forbrukere og hundrevis av kraftstasjoner. Da kan vi bare ane hvordan dette vil se ut når mange tusen hjem begynner å selge overskuddsstrøm fra solcelleinstallasjoner på taket, eller fra Teslabatteriet i garasjen og ut på nettet, samtidig som andelen uforutsigbar produksjon fra sol og vind i det nordiske kraftsystemet øker. Det blir ikke lett å balansere nettet i en så uforutsigbar verden.

Et av mange teknologiske utviklinger er bl.a plusshus. Plusshus er designet for å skape energi enn det det forbruker i løpet av sin levetid

 

– I fremtiden må vi regulere opp og ned produksjonen svært raskt, og vi må agere på hendelser i nettet i nær sanntid, sier Østli.

 

Temmer datastrømmen

– Med fremtidens endrede produksjons- og forbruksmønstre blir ikke dette mulig uten kraftige dataverktøy. Vi observerer og analyserer titusenvis av datainnmålinger i sanntid allerede i dag. I fremtiden øker datamengden betydelig, og vi trenger analyseverktøy og IT-basert automatikk som kan hjelpe med balanseringen, legger han til.

 

Uten at han vil ta veddemål på hvordan fremtiden vil se ut, ser han det som avgjørende viktig å kunne samle inn og strukturere enorme mengder data, utvikle kraftige analyseverktøy og få ut sensorer på så mange av de fysiske installasjonene i nettet som mulig.

 

Konsumenten blir produsent

Ett av analysemiljøene som følger teknologiutviklingen tett, er Gartner. Rådgiver Rudolf Andersen forteller at innføringen av smarte strømmålere, den rivende batteriteknologien, oppkoblingen av alle ”ting” til internett, samt andre megatrender innenfor IT, vil lede til at strømforbrukeren blir langt mer aktiv enn før. Dette vil påvirke både nettselskaper og strømleverandører, tror han:

 

– Se for deg følgende fremtidscenario: Du våkner om morgenen, og din smarte energiassistent slår på lyset, kaffetrakteren, sjekker kalenderen din og henter ned siste værmelding automatisk. Mens du dusjer ser assistenten at med dagens værmelding, vil du ikke har tilstrekkelig med strøm på elbilen din til dagens gjøremål. Før du får tatt dagens første kopp kaffe, har den funnet en annen privatkunde i Norge som er villig til å selge deg akkurat nok strøm til å topplade bilen din mens du spiser frokost. Selgeren har overskuddsstrøm fordi solcellene har ladet godt de siste dagene, og Teslabatteriet i garasjen hans er fullt, forteller Andersen.

 

– Så takker jeg bare ja til tilbudet?

 

– Nettopp, med ett kjapt trykk på smarttelefonen din.

 

Rådgiver, Rudolf Andersen i analysefirmaet Gartner Group, følger nøye med teknologiutviklingen og hvilke konsekvenser den raske utviklingen kan få for bl.a kraftsystemet.

Mange endringsagenter

Et scenario er nettopp det; en mulig fremtid, men som Andersen poengterer, ingen vil vite med sikkerhet hvordan den nye strøm-fremtiden spilles ut. Det er mange aktører som er i gang med å utvikle løsninger, fra globale giganter som Amazon og Google, til smarthusleverandørene.

 

– En konsekvens av at ingen har monopol på utviklingen er at alle må forholde seg til usikkerheten. Vi må utvikle IT systemer som alfabeter, som kan kombineres på mange ulike måter, avhengig av hva slags fremtid som materialiserer seg, sier Andersen.

 

Vi skal ruste oss for en fremtid som vil se annerledes ut, og det er jeg trygg på at vi greier, selv om det ikke er mulig å forutsi nøyaktig hvordan den vil fortone seg
– Peer Olav Østli, konserndirektør IKT Statnett

Peer Olav Østli forsikrer oss om at Statnetts hovedoppgave fortsatt vil være å ivareta forsyningssikkerheten og samtidig utvikle oss i takt med samfunnet og teknologiutviklingen.

 

– Vi skal ruste oss for en fremtid som vil se annerledes ut, og det er jeg trygg på at vi greier, selv om det ikke er mulig å forutsi nøyaktig hvordan den vil fortone seg, sier Østli.

 

Har du lyst til å bli vår nye kollega? Ta en titt på våre stillinger 

IKT i Statnett

  • Antallet ansatte i Statnett: 1200

 

  • Antall ansatte innen IKT: 170 + et tilsvarende antall innleide konsulenter på prosjekt. Antallet ansatte forventes å øke gradvis frem til 2020 som følge av betydningen av IT i neste generasjon kraftsystem.

 

  • Årlige planlagte investeringer i IKT de neste fem årene (gjennomsnitt): 500 millioner kr.

 

  • ElHub: 100% eid datterselskap av Statnett, se www.elhub.no
Foto: Stockfoto

Til toppen